What Is Reverb
17ام تیر 1398

ریورب چیست؟

ریورب یکی از پارامترهایی است که در مبحث میکس مورد استفاده قرار می گیرد. پلاگین تاثیر گذاری که ممکن است پیش از این با آن کار کرده باشید و با آن آشنا باشید؛ با این حال مهم ترین موضوع در کار با این ابزار استفاده درست از آن می باشد. ما به صورت روزمره با پدیده ریورب مواجه هستیم و ممکن است وجود این پدیده در مکان های مختلف برای ما خوشایند یا ناخوشایند و مزاحم باشد. اما به عنوان یک آهنگساز و تنظیم کننده عموما از ریورب در کارهای خود استفاده می کنیم و گاها ممکن است از میزان درست آن اطلاع درستی نداشته باشیم که این موضوع سبب می شود تا موزیک مطابق میل ما صدا ندهد. در ادامه این مطلب قصد داریم تا ریورب را به صورت دقیق تر بررسی کنیم و اشتباهات رایجی که هنگام کار با آن رخ می دهد را مرور نماییم.

ریورب مجموعه ای از بازتاب های صوتی در فضاست که آنها را به دنبال صدای اصلی می شنویم. اگر شما در اتاقی حضور داشته باشید که بازتاب صدای شما را با درجه بسیار پایینی کاهش دهد، می توانید این بازتاب ها را به عنوان تکرار مجدد صدای اصلی خود بشنوید. این تکرار ها بسته به پارامترهای مختلفی نظیر دامنه، محتوای فرکانسی و شرایط فیزیکی اتاق نظیر ابعاد و حتی متریال یا جنس اشیاء موجود در اتاق بستگی دارد. در حالت معمول ما بازگشت صدا را به صورت یک تکرار متمایز نمی شنویم؛ چرا که زمان بین تولید صدا و بازگشت آن بسیار کوتاه است. دو صدای مشابه که بیش از ۳۵ میلی ثانیه با یکدیگر فاصله دارند، قابلیت شنیده شدن را دارا هستند و به عنوان دو صدای جداگانه شناسایی می شوند. البته اگر این دو سیگنال مشابه در فاصله ای کمتر از ۳۵ میلی ثانیه به گوش ما برسند، آنها را به عنوان یک صدای واحد تشخیص می دهیم.

به اولین فایل صوتی که در لیست پخش انتهای این متن وجود دارد، گوش کنید. ابتدا صدای یک Snare خشک (Dry) می شنوید؛ سپس یک Snare با دو بازگشت با فاصله ۵۰ و ۱۰۰ میلی ثانیه (پن شده در گوش چپ و راست) و در آخر یک Snare با دو بازگشت ۱۵ و ۳۰ میلی ثانیه (پن شده در گوش چپ و راست) می شنوید. اولین صدا یک Snare کاملا خشک است اما دومین صدا حاوی یک اکوی صوتی ناشی از بازگشت می باشد و صدای آخر یک Snare آمیخته و ترکیب شده با بازتاب است که بازگشت آن به عنوان یک صدای مجزا تشخیص داده نمی شود.

در دنیای آنالوگ و شبیه سازی های دیجیتال، ریورب با المان های کلیدی مختلفی تعیین می شود و تغییر هر یک از این المان ها می تواند کاملا صدای ریورب را عوض کند. یکی از این المان ها Early Reflections می باشد؛ اولین انعکاس ها برای رسیدن به میکروفون یا شنونده. در واقع این ویژگی به ما کمک می کند تا منبع صدا را در یک نقطه متمرکز کرده و اندازه فضای ریورب را تعیین کنیم. فضاهای کوچک به دلیل نزدیکی سطوح، انعکاس های اولیه را به هم نزدیک می کند و اتاق های بزرگ دارای بازتاب های سریع تری هستند که به علت فاصله بین سطوح از هم با فاصله بیشتری شنیده می شوند. در لیست فایلهای صوتی و مربوط به این بخش، اولین Snare خشک (Dry) است، ولی دومین Snare شامل بازتاب های زودتری از یک Hall Reverb می باشد. توجه داشته باشید که این ویژگی تنها صدای یک اتاق را برای شما شبیه سازی می کند که حتی ممکن است هیچ Reverb خاصی در آن وجود نداشته باشد.

پارامتر بعدی Pre-Delay می باشد که مقدار زمان بین صدای مستقیم و شروع اولین بازتاب ها را تعیین می کند. اتاق ها و فضاهای بزرگتر طبیعتا دارای Pre-Delay بیشتری نیز هستند؛ چرا که برای منبع صوتی زمان بیشتری طول می کشد تا به یک سطحی بخورد و به وسیله آن بازتاب پیدا کند. مجددا به فایل صوتی که لیست پخش آمده است توجه کنید. اولین صدا یک Snare خشک (Dry) و بدون ریورب است؛ Snare دوم همراه با ریورب می باشد اما Pre-Delay آن صفر است و Snare سوم همراه با ریورب می باشد و Pre-Delay آن معادل ۱۰۰ میلی ثانیه می باشد. اگر کمی به فاصله کوتاه بین صدای Snare سوم و ریورب آن توجه کنید، کاملا متوجه نقش Pre-Delay در ریورب خواهید شد.

Decay Time یا Reverb Time از دیگر المان های ریورب می باشد. تعریف این پارامتر عبارت است از مدت زمان لازم برای کاهش فشار صدا در یک اتاق تا ۶۰ دسی بل. اگر اتاق های بزرگ و کوچک با متریال مشابه ساخته شده باشند، اتاق بزرگتر Decay Time طولانی تری خواهد داشت. اگرچه این مسئله تا حدی به فرکانس، اتاق و سطوحی که قابلیت انعکاس بالایی دارند بستگی دارد. برای مثال استفاده از چوب های با دوام درختان جنگلی در محیط اتاق باعث می شود تا Decay Time بیشتری نسبت به سطوحی نظیر موکت و پارچه داشته باشیم. در لیست پخش صوتی و فایل مربوطه به ترتیب یک Snare خشک، یک Snare با ریوربی دارای Decay Time معادل ۴۰۰ میلی ثانیه و یک Snare با ریوربی دارای Decay Time معادل ۲ ثانیه به گوش می رسد تا تغییرات این پارامتر را در مقادیر مختلف بسنجید.

What Is Reverb Content

یکی دیگر از پارامترهای ریورب Diffusion می باشد که به مبحث انتشار صوت و بازتاب اختصاص دارد. مقادیر کم آن منجر به کاهش تراکم انعکاس صدا و افزایش قابلیت شنوایی انعکاس های فردی می شود. در حالی که مقادیر بالا باعث افزایش تراکم انعکاس و البته یکنواخت شدن صدای کلی می شود. معمولا برای یک ریورب ملایم، مقدار Diffusion را زیاد و برای ریورب های عمیق تر مقدار آن را کمتر تنظیم می کنند. برای درک بهتر میتوانید به لیست پخش صوتی و فایل مربوطه مراجعه کنید، یک Snare با ریورب نرمال و Diffusion پایین و بعد از آن یک ریورب نرمال با Diffusion بالا شنیده می شود.

Damping وظیفه جذب فرکانس های بالا در انعکاس را بر عهده دارد. بنابراین مقادیر کم در Damping موجب کاهش جذب فرکانس های بالا می شود، در حالی که انتخاب مقادیر بالا باعث جذب بیشتر این فرکانس ها می شوند. عموما برای ساخت یک ریورب Bright و روشن مقدار Damping را کاهش می دهند. فایل صوتی این بخش شامل دو Snare می باشد که اولین Snare دارای Damping پایین و Snare بعدی دارای Damping بالا می باشد.

همان طور که به نظر می رسد، احتمالا پارامترهای فوق را پیش از این بر روی پلاگین ها و یا یونیت های رکمونت دیده اید. اما آیا دو مدل دستگاه ریورب با پارامترها و مقادیر مشترک صدایی یکسان دارند؟ پاسخ منفی است! ریورب ها در انواع گوناگون – حتی در صورت تنظیم یکسان پارامترهای آنها – صدایی متفاوت عرضه می کنند و هر یک دارای کاربردی خاص هستند؛ در مقاله بعدی انواع ریورب را مورد بررسی قرار خواهیم داد.

  • نظرات کاربران